Farlig Gods
Gods som fraktes og samtidig fører med seg sikkerhetsutfordringer for liv, helse, miljø eller materielle verdier, kategoriseres som farlig gods.
Det foreligger veldig strenge regler i forbindelse med transport av farlig gods, grunnet risikoen knyttet til frakt og håndtering av godset. Selve transporten av farlig gods reguleres i dag av både nasjonale forskrifter og internasjonale sikkerhetskrav.
Innhold i artikkelen
For lang tekst? Få med deg det viktigste
- Farlig gods skal alltid merkes korrekt med UN-nummer, fareseddel som indikerer fareklassen, og et transportdokument med informasjon om godset.
- Det finnes unntak i bestemmelsene for transport av farlig gods, som for eksempel «begrensede mengder» hvor godset kan kategoriseres som vanlig gods.
- Avsender av farlig gods har det fulle ansvar for å gi korrekt informasjon og skal sørge for at transportforsendelser er i samsvar med ADR/RID.
- For sikker transport kreves det at emballasjen er solid og møter spesielle krav. Det er tre emballasjegrupper basert på faregraden av stoffet.
Korrekt merking av farlig gods
Det er alltid en forutsetning om at farlig gods skal merkes korrekt, uansett fraktform. Slik gjøres dette:
- Med UN-nummer
- Med fareseddel, merket med den aktuelle fareklassen for godset som fraktes
- Med et transportdokument som inneholder informasjon om godset som fraktes
Avsender har alltid ansvar for å sørge for at informasjon om forsendelsen av det farlige godset er riktig.
Det finnes unntak og fritak i bestemmelsene av farlig gods
På grunn av enorme variasjoner av type eller mengde farlig gods som transporteres, finnes det en rekke unntak og fritak i bestemmelsene.
Blant annet er det noe som heter for «begrensede mengder». Her kan man frakte farlig gods i mindre eller små mengder, slik at godset blir kategorisert som vanlig gods.
I svært små mengder er det samtidig lov å sende enkelte typer farlig gods, noe som regnes som «unntatte mengder». Her gjelder bestemmelser for emballering og merking, men ikke krav til transportdokumentasjon.
Sender har ansvar
Sender av det farlige godset har til enhver tid det fulle ansvar for å gi den riktige informasjonen, og skal bare levere til transportforsendelser som er i samsvar med kravene i ADR/RID.
I henhold til 1.4.1 i forskriftene skal avsender:
- Sikre at det er riktig klassifisering i henhold til ADR/RID.
- Gi korrekte opplysninger og data i sporbar form, i tillegg til transportdokumenter som kreves med blant annet tillatelser, godkjenninger, meddelelser og attester.
- Bruke emballasje og tanker som både er godkjent og egnet for transport av stoffene det gjelder, samt merket i henhold til ADR/RID.
- Sikre at kravene om forsendelsesmåte og transportrestriksjoner oppfylles.
- Forvisse seg om at også tomme tanker som ikke er ren eller gassfri, merkes riktig og har faresedler. Disse tankene skal også være lukket og like tette som ved full last.
Alt av transportdokumenter som angår farlig gods skal oppbevares av senderen og transportøren i minimum 3 måneder.
Fareklasser av farlig gods
De ulike stoffene og gjenstandene som fraktes kan ha samme «hovedfare», slik at de tilhører samme fareklasse. Likevel kan disse sprike såpass mye i egenskaper at de skal behandles ulikt.
Et farlig stoff kan samtidig ha tilleggsfarer som bidrar til at flere fareklasser må opplyses om. En vare kan også ha fått en emballasjegruppe som forteller hvor stor fareklasse stoffet har, som for eksempel basert på styrkegrad.
Totalt vil opplysninger med UN-nummer, fareklasse og emballasjegruppe, i tillegg til eventuell klassifiseringskode, vise klassifiseringen for varen som fraktes.
Emballasjegrupper
For at en transport av farlig gods skal være forsvarlig, kreves det at emballasjen er såpass solid at den tåler påkjenninger både ved en normal frakt, men også ved eventuelle uhell eller ulykker.
All emballasje skal møte spesielle krav som handler om styrke og holdbarhet. Regelverkene beskriver hvordan emballasjen for farlig gods skal være testet, konstruert og godkjent. I tillegg skal godkjenningskoden trykkes på selve emballasjen.
Det stilles ulike krav til emballasjen basert på egenskapene til det farlige godset som skal fraktes. Kravene handler om tillatt mengde i emballasjen, om man trenger dobbelt emballasje og om man kan samemballere eller ikke.
Dette er emballasjegruppene:
- Emballasjegruppe 1 – Meget farlig stoff
- Emballasjegruppe 2 – Middels farlig stoff
- Emballasjegruppe 3 – Mindre farlig stoff
Faresedler
For at ditt gods skal bli behandlet riktig, er merkingen av kolliet helt essensielt. Dette er også viktig for alle som er involvert i transporten, slik at merkingen kan fortelle de hvordan de skal forholde seg til godset. Når det kommer til faresedler, må disse for all del ikke skjules eller tildekkes.
Ofte stilte spørsmål
Ja, som privatperson kan du frakte farlig gods så lenge varen er emballert for detaljsalg og beregnes for kjøpers personlige bruk, enten i hjemmet, eller til egen fritidsaktivitet. Slik vil man ikke være underlagt ADR-bestemmelsene.
Et ADR-bevis er gyldig i 5 år før det må fornyes.
I prøven får du flere svaralternativer, men det er bare ett alternativ som er riktig. Prøven du skal ta, avholdes av Statens vegvesen.